Przegląd i przegląd czy jeden przegląd?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Może to pomoże:

Pozdrowienia
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Muszę jechać na przegląd roczny auta (pierwszy), silnik 1.6 z instalacją gazową.
    Przebieg 10.400.

Wymiana oleju wymagana jest co 15.000km.
    Co zrobić:

1. Teraz przy 10.400 przegląd roczny i instalacji gazowej, i za kilka miesięcy przy 15.000 wymiana oleju?
    Czyli dwie wizyty i dwa razy płacić?

2. Czy zlecić wymianę oleju teraz, po roku i przy 10.400km?
    I liczone będzie kolejne 15000km na nowym oleju teraz od 10.400km do 25000km?

Co lepiej?

Komentarz

• Marx
      Elegance
      • 2009
      • 865

wlasnie mialem pytac, ASO ma uprawnienia SKP?

ad 1) niby czemu mialbys wiecej placic? raz placisz za przeglad, drugim razem za wymiane oleju, ale jesli zrobilbys to jednoczesnie to zaplacisz tyle samo tylko ze jednorazowo.

Komentarz

• _Monika_
        Elegance
        • 2009
        • 909
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez satoot
        Czyli dwie wizyty i dwa razy płacić?
        Dwie wizyty i dwa razy będziesz płacić, ale nie podwójnie. Tak jak napisał Marx - raz za przegląd instalacji, drugi raz za wymianę oleju. Więc na to samo wyjdzie.

Poza tym olej powinno wymieniać się po roku lub po 10tys km (czy tam 15, jeśli tak jest wymagane).
        www.detailingclub.pl :chytry
        1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zrobic raz duzy przeglad auta, z wymiana oleju, a czesto stacje obslugi Skody sa tez stacjami diagnostycznymi i robia wpis do dowodu rejestracyjnego.

Przeglad roczny w ASO to jedno, a serwis olejowy to drugie, jednorazowo wg mnie jest taniej
          Spritmonitor.de

Komentarz

• baca10
            RS
            • 2009
            • 6225

i szybciej i zaoszczedzisie troche czasu

Komentarz

• Marx
              Elegance
              • 2009
              • 865

no wlasnie, czy wszystkie ASO moga wbic pieczatke do dowodu, czy tylko niektore? Skad wiadomo ktore?

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Normalnie, trzeba spytac czy przy ASO dziala Stacja Kontroli Pojazdow, bo o to wlasnie sie rozchodzi. Nie kazde ASO to ma, bo i po co. Jeden ma zaprzyjazniony punkt, gdzie jezdzi i po sprawie. Chociaz czasem bywa, ze na jednej ulicy sa 4 punkty roznych marek i w kazdej jest tez SKP Po nowelizacji przepisow jakis czas temu, to teraz prawie kazdy moze sobie SKP otworzyc, bo spadly wymagania.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• januszcm
                  Classic
                  • 2007
                  • 33

Re: Przegląd i przegląd czy jeden przegląd?

Zamieszczone przez satoot
                  Muszę jechać na przegląd roczny auta (pierwszy), silnik 1.6 z instalacją gazową.
                  Przebieg 10.400.

Wymiana oleju wymagana jest co 15.000km.
                  Co zrobić:
                  W książce serwisowej na stronie 6 jest wyraźnie napisene iż przegląd robisz co 15.000 km lub co rok co wcześniej nastąpi w przypadku QG0.

natomiast w przypadku ustawieniu serwisu na QG2 wizyty w serwisie należy złożyc po 30.000km lub też 2 latach.

Możesz przejechać w roku np 100km i musisz wymienić olej + filtry ... bo olej se starzeje nawet jak nie jest silnik włączony.

Tak że w Twoim przypadku należy wykonać pełną obsługę łącznie z wymiana oleju, ponieważ jak piszesz mija już rok jazdy. Nie wiem jak jest z instalacja gazową w przypadku nowego auta czy należy wykonywać przegląd coroczy z wpiszem w dowód rejestracyjny, ale tego dowiesz się w ASO lub tez dowolnej stacji diagonostycznej mającej upoważnienie do przeprowadzania takowych badań.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam. Przepraszam za podpięcie się pod temat przegladu rocznego, ale nurtuje mnie pytanie tego typu... Kolega miał robione przeglady w Niemczech , zawsze do każdego przegladu dodawano mu wydruk z parametrami silnika...skasowanymi błedami i usunietymi usterkami + oczywiście fakturę. Będąc na przeglądzie olejowym przy 15 tys dostałem fakturkę z wymiany oleju, to oczywistę, podłanczano też silnik pod komputer w celu sprawdzenia błedów, no i oczywiście wyzerowano przebieg. Moje pytanie dotyczy tego czy bedąc na przeglądzie rocznym (sprawdzenie samochodu, wymiana filtrów, sprawdzenie silnika=podłącznie go pod komputer i usuniecie błedów) ASO Skody powinno wydać jak powyzej dokument dotyczący parametrów silnika, usuniecia błedów itd... Nie chodzi mi tu o fakturę i wpis do książki tylko dokument potwierdzajacy wpięcie w komputer, zdiagnozowanie silnika i stwierdzenie jego stanu technicznego. Czy Koledzy dostawali taki dokumet :?: Czy ASO ma obowiązek go wwystawić :?: DZIEKUJĘ za wszystkie informacje. Mnie właśnie nie długo czeka roczny przegląd. :diabelski_usmiech ale zastanawiam się, czy wogóle pojadę do ASO :evil:

[ Dodano: Sro 30 Wrz, 09 13:21 ]
                    :roll: może ktoś wypowie się w moim temacie ?
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

Pracuję...